Filety po szwajcarsku

4 plastry polędwicy • 50 g masła • szklanka ginu • łyżka musztardy • łyżka przecieru pomidorowego • ząbek czosnku • łyżka tymianku lub rozmarynu • pół szklanki kwaśnej śmietany • mąka

Z polędwicy wykroić 4 plastry mięsa grubości 2-2,5 cm. Lekko zbić, nasolić, oprószyć mąką, odstawić na 45 minut w chłodne miejsce. Masło stopić w brytfannie, włożyć oproszone męką filety, wstawić na 10 minut do dobrze nagrzanego piekarnika. Wyjąć brytfannę, przewrócić filety, dodać gin, musztardę, przecier pomidorowy, czosnek i tymianek; wstawić do piekarnika na dalsze 10 minut. Wyjąć filety, a sos przetrzeć przez sito, jeżeli jest zbyt rzadki – zagęścić mąką. Włożyć powtórnie filety , dolać śmietany i wstawić znowu na 10 minut do średnio gorącego piekarnika. Podawać z kluskami kładzionymi lub makaronem spaghetti, surówką z porów albo selerów oraz z kompotem ze śliwek lub brzoskwiń.