Pieczeń po myśliwsku inaczej

1000 g udźca lub łopatki • gruba sól • pieprz • papryka • 2 ziarna jałowca • liść laurowy • liście chrzanu • 200 g słoniny • mąka • 125 g śmietany

Hurtownia hydrauliczna Warszawa Minsbud

Mięso natrzeć solą i zawinąć w liście chrzanu, zostawić na 24 godziny w lodówce. Testy kontaktowe Warszawa. Przyprawy utłuc w moździerzu i przed upieczeniem natrzeć mięso. Obłożyć plastrami słoniny, resztę słoniny pokrajać w kostkę. Do brytfanny włożyć mięso oraz słoninę. Piec 60-90 minut, często podlewając sosem spod pieczeni. Jeżeli mięso zacznie wysychać, podlać łyżkę wody lub bulionu. Mięso wyjąć, zdjąć słoninę, pokrajać pieczeń w plastry. Sos przetrzeć przez sito, zaciągnąć śmietaną; jeżeli jest za rzadki, dodać mąki pszennej lub ziemniaczanej. Polać pieczeń sosem. Podawać ze słoniną i skwarkami, z frytkami, kluskami kładzionymi lub makaronem spaghetti oraz zestawem surówek.