Pieczeń po myśliwsku

1000 g udźca lub łopatki* 5-7 suszonych prawdziwków* duża cebula • łyżka musztardy • sól • pieprz • 2 łyżki oliwy • łyżka przecieru pomidorowego • po pół szklanki czerwonego wina i bulionu • łyżeczka tymianku • pół szklanki śmietany

Suszone prawdziwki namoczyć dzień wcześniej w czerwonym winie. Mięso wytrzeć do sucha, natrzeć ziołami i solą, odstawić na 45 minut w chłodne miejsce. Brytfannę wysmarować oliwą, włożyć mięso, piec 60 minut w gorącym piekarniku. Wstawić do średnio nagrzanego piekarnika na dalsze 60 minut. Pieczeń pokrajać w poprzek włókien, ułożyć na ogniotrwałym półmisku, obłożyć grzybami. Sos przetrzeć przez sito, dolać śmietanę, podgrzać, nie zagotowując. Polać pieczeń przygotowanym sosem, wstawić na 15 minut do piekarnika. Podawać z frytkami, lanymi kluskami lub makaronem spaghetti oraz zestawem surówek, sałatą, surówką z pomidorów lub kwaszonym ogórkiem.