Pieczeń na dziko

1000 g udźca lub łopatki • 100 g smalcu • sól • pieprz • szczypta mąki • 250 g śmietany • 2 łyżki musztardy A Marynata: 300 ml octu spirytusowego (10%) • 30 g soli • liść laurowy • 5 ziarnek pieprzu • 2 ziarnka ziela angielskiego • marchew • pietruszka • 2 cebule

Międzynarodowy transport z Polski do Grecji z licencjonowanym przewoźnikiem BANEX Transport

Przygotować marynatę: do 700 ml wody dodać sól i ocet oraz przyprawy i pokrajane w plasterki warzywa; gotować 10 minut. Ostudzić, włożyć do marynaty mięso, przetrzymać 24-36 godzin w lodówce. Wyjąć, osączyć, natrzeć solą i pieprzem. W brytfannie stopić tłuszcz, włożyć mięso i piec 60 minut, polewając od czasu do czasu marynatą. Mięso wyjąć, pokrajać w plastry, obłożyć cebulą z marynaty i dalej piec 20 minut. Mięso ułożyć na ogniotrwałym półmisku, sos przetrzeć przez sito, połączyć z musztardą, gotować 5 minut. Jeżeli będzie zbyt rzadki, zagęścić mąką. Dodać śmietanę, podgrzać, nie zagotowując. Polać sosem ułożone na półmisku mięso. Podawać z frytkami, fasolką szparagową, surówką z cykorii lub pomidorów.