Pieczeń na genewsku

1000 g udźca lub łopatki • 100 g wędzonej słoniny • 4-5 suszonych prawdziwków • 2 cebule • 2 ząbki czosnku • 2 łyżki oleju • 3 łyżki przecieru pomidorowego • szklanka czerwonego wina • kostka bulionowa • rozmaryn • tymianek • sól • pieprz

Prawdziwki namoczyć na dobę w winie, po czym wyjąć i pokrajać w plasterki. Kostkę bulionową rozpuścić w szklance wody. Mięso natrzeć przyprawami, nasolić, odstawić na 12 godzin w chłodne miejsce. Rozgrzać w brytfannie olej, przyrumienić na nim cebulę, dodać czosnek, włożyć mięso i piec 90 minut, podlewając bulionem. Wyjąć mięso, pokrajać w plastry, dodać pokrajaną w drobną kostkę słoninę, wino z grzybami oraz przecier pomidorowy; potrzymać 30-45 minut w rozgrzanym piekarniku. Jeżeli sos z pieczeni będzie za rzadki, zagęścić mąką ziemniaczaną. Podawać z młodymi ziemniakami, mizerią ze śmietaną oraz surówką z papryki.