Pieczeń po gołkowsku

1000 g udźca lub łopatki • sól • pieprz • 2 łyżki oliwy • bulion • 6 łyżek chrzanu • 3 łyżki masła • mąka ziemniaczana

Mięso natrzeć solą i pieprzem. W wysmarowanej oliwą brytfannie umieścić mięso i piec 60 minut, często polewając sosem spod pieczeni. Sporządzić farsz: tarty chrzan wymieszać dokładnie z masłem (2 łyżki). Pieczeń pokrajać w grube plastry. Na każdym plastrze ułożyć farsz chrzanowy. Ułożyć plastry w brytfannie, dodać resztę masła i piec jeszcze 40 minut, co chwilę podlewając bulionem. Sos przetrzeć przez sito; jeżeli za rzadki – zagęścić mąką ziemniaczaną; zalać plastry. Podawać z frytkami, kładzionymi kluskami lub makaronem spaghetti oraz fasolką z tartą bułką i masłem, brukselką pod beszamelem albo kalafiorem w sosie białym.